Prosinac je mjesec u kojem se pripremaju najljepše slastice. Jedna od posebnijih je svakako Buche chalet ili torta kućica.
9 jaja, odvojeno
225 g šećera (podijeljeno na 150 g i 75 g)
100 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
Prstohvat soli
500 g ABC sirnog namaza
250 g maslaca, sobne temperature
150 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
300 g čokolade za kuhanje
300 ml vrhnja za šlag
Piškote 14-20 komada
100 ml vrhnja za šlag
5 keksića (prozori i vrata)
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 35 x 25 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje pa lim namastite uljem u spreju.
Žumanjke pjenasto stucite sa 150 g šećera i prstohvatom soli. Kada su se žumanjci uduplali i posvijetlili dodajte im prosijano brašno i kakao u prahu (prosijan).
Od bjelanjaka i 70 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
Snijeg pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. odrađena
Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je poravnajte špatulom.
Pecite oko 15 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Biskvit ostavite u kalupu te ga izvadite nakon 10-ak minuta. Ostavite da se ohladi.
Maslac i šećer u prahu mikserom izradite, sada dodajte sirni namaz pa sve mikserom izradite. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije.
Čokoladu za kuhanje usitnite na manje komadiće. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja. Sada vrhnje prelijte preko komadića čokolade, ostavite dvije minute pa špatulom miješajte dok ne postignete sjajnu i jednoličnu smjesu. Ohladite u hladnjaku na 30 minuta pa je mikserom izradite. Ako je i dalje rijetka vratite je u hladnjak dok se ne stisne pa je ponovo izmiksajte.
Biskvit ržite tako da režete dužu stranicu. Izrežite dvije trake biskvita širine 12 cm, jednu širine 7 cm i ostat će vam manja traka širine oko 4 cm.
Prvi traku biskvita stavite na pladanj, na njega postavite kremu od sirnog namaza, sada stavite drugu kremu pa ponovo kremu, stavite užu traku biskvita 7 cm), pa preko kremu, na kraju najmanji biskvit pa sve premažite tankim slojem preostale kreme.
Stavite u hladnjak da se ohladi na pola sata.
Sada cijelu tortu kućicu premažite čokoladnom tortom. Na vrh postavite piškote (krov).
Pd vrhnja stucite šlag, postavite ga na vrh kućice kako bi dobili efekt snijega.
Od malo šlaga ukrasite vrata i prozore tako da ukrasite keksić te ga zalijepite za kremu.
Spremite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.