4 nori lista
300 g riže za sushi
420 ml vode
Žlica rižinog octa
2 žlice šećera
1 žličica soli
200 g dimljenog lososa
1 avokado
200 g ABC sirnog namaza tuna
DODATNO
Soja umak
Sushi đumbir
rvo pripremite rižu. Rižu je potrebno isprati nekoliko puta.
Potom 300 g riže stavite u 420 ml hladne vode. Kada voda zavrije smanjite vatru te poklopite. Miješajte povremeno narednih 10 minuta, ali poklopac vratite nakon miješanja.
Nakon 10 minuta ugasite vatru i rižu ostavite 20 minuta u poklopljenom loncu. Nemojte dizati poklopac. Za to vrijeme očistite avokado te ga izrežite na fete. Losos također izrežite na trakice.
U manjem loncu ugrijte rižin ocat, šećer i sol. Kad zavrije maknite s vatre te dodajte riži. Sve dobro promiješajte.
Postavite prozirnu foliju ili bambusov podmetač. Na njega stavite prvi nori list (list sušene alge), a na nori prstima postavite tanki sloj riže pazeći da ostavite dva prsta pri vrhu bez riže.
Pri sredini nori lista postavite uzdužni sloj sirnog namaza, izrezan avokado ili losos. Pomoću folije ili podmetača čvrsto zarolajte sushi.
Oštrim i navlaženim nožem režite komade veličine po želji. Ovako pripremljen sushi nosi naziv Maki sushi.
Od ostatka riže možete rukom formirati komade i na njih postaviti losos (Nigiri sushi).
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.