350 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
6 g soli (1 žličica)
115 g maslaca, hladan
115 g jogurta
100 ml mlijeka
100 g ABC svježi krem sir kulen
Jaje za premazivanje
Sjemenke sezama i lana
Krupna morska sol
Scones su mekana peciva koja potječu iz Škotske, ali su svoje mjesto pronašli i u mnogim drugim zemljama poput Velike Britanije i Amerike.
Za ova peciva postoji mnogo različitih varijanti, od slatkih s voćem do slanih s raznim nadjevima. Mi smo se odlučili za slane scones punjene s ABC krem sirom od kulena te posute sjemenkama i krupnom soli.
Za njihovu izradu vam treba jedna posuda i gotovi su ta svega pola sata. Idealni su za druženja i kada vam dolaze gosti. Možete ih poslužiti kao snack ili kao večeru.
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.
U posudu stavite brašno, prašak za pecivo i soli. Sve promiješajte. Sada dodajte hladni maslac iskidan na tanke fete.
Vrhovima prstiju ili koristeći blender povežite sastojke. Ako radite ručno tada maslac utrljajte u brašno pomoću prstiju, ako koristite sjeckalicu tada propulsirajte nekoliko puta dok ne dobijete smjesu nalik pijesku.
Sada dodajte jogurt i mlijeko. Ako radite ručno tada kuhačom povežite sastojke, ako koristite sjeckalicu tada propulsirajte nekoliko puta dok vam se smjesa ne poveže. Tijesto vam treba izgledati rustikalno i pomalo grubo.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga podijelite na dva jednaka dijela (oko 330 g po komadu).
Prvi dio razvaljajte prstima ili pomoću valjka na promjer 18 cm i debljinu oko 0,5 cm. Premažite ABC svježim krem sirom s kulenom.
Sada prebacite drugu polovicu tijesta te je rukama ili valjkom lagano razvaljate preko prvog tijesta koje ste premazali ABC svježim krem sirom s kulenom. Rubove lagano utisnite kako se ne bi razdvajali tijekom pečenja.
Pomoću okruglog rezača za tijesto ili oštrog noža tijesto izrežite na 8 jednakih dijelova.
Scones posložite na pripremljen lim radeći maleni razmak između svakoga.
Scones premažite razmućenim jajem te pospite sjemenkama sezama i lana te krupnom morskom soli.
Scones pecite 17-20 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.