300 g riže
400 g purećeg zabatka
125 g Belje gold sira
1 l povrtnog temeljca
75 g crvenog luka
1 režanj bijelog luka
50 g maslaca
200 g smeđih šampinjona
250 g ABC krem sira
50 ml graševine
Sjeckani vlasac
1 limun
Sol
Papar
U manjoj tavi zagrijte maslac na kojem lagano popržite na manje komade narezano meso purećeg zabatka, koje smo lagano posolili i popaprili. Kad meso dobije zlatno-žutu boju izvadimo ga na tanjur a na ostatak masnoće dodamo sirno sjeckani crveni luk pržimo ga lagano dok ne povene. Na poprženi luk dodamo nasjeckani bijeli luk i rižu za rižoto te sve skupa miješamo dok se riža ne ugrije.
Zatim dodate nasjeckane smeđe šampinjone i sve skupa popržimo kratko vrijeme. Ugrijanu rižu i šampinjone zalijte s pola povrtnog temeljca ( vrelog), izrađenim ABC sirom te dodajte preprženu puretinu. Uz stalno miješanje na srednje jakoj vatri postepeno dodajete temeljac malo po malo kako ga riža upija uz stalno miješanje.
Kad je riža skoro gotova (al dente) dodamo bijelo vino, par kapi limunovog soka, sol i papar po želji i pustimo još kratko vrijeme da lagano kuha.
Kad je rižoto gotov maknite ga sa vatre i lagano umiješajte malo maslaca.
Na topao tanjur poslužite rižoto na koji posipamo naribanim sirom (po želji), i gore stavimo svježe nasjeckani vlasac i listiće smeđih šampinjona.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.