Kremasti risotto od bundeve i sirnog namaza s vlascem je jednostavan za pripremu i jako ukusan. Dodatnu kremoznost i okus mu daje sirni namaz, a vlasac se savršeno uklopio uz slatkastu notu bundeve. Ovaj risotto je idealan za hladnije dane i sezonu bundeve.
1 butternut bundeva srednje veličine
25 g maslaca (kockica)
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
200 g riže za rižoto
100 ml bijelog vina
500 ml povrtnog temeljca ili vode
Sol, papar
100 g ABC sirnog namaza vlasac
50 g naribanog tvrdog sira (ribanac, parmezan)
Listići tvrdog sira za dekoraciju
Bundevu ogulite, izrežite na kockice te stavite u kipuću vodu dok se ne skuha. Oko 20 minuta.
Procijedite te usitnite štapnim mikserom u pire.
U lonac stavite temeljac ili vodu te dodajte pire, kuhajte dok ne zavrije uz miješanje. Maknite s vatre.
U dubljoj tavi otopite maslac i maslinovo ulje te dodajte prethodno usitnjen luk. Dinstajte dok luk ne omekša pa dodajte rižu. Rižu pirjajte s lukom nekoliko minuta pa dodajte bijelo vino. Miješajte dvije minute kako bi vino ishlapilo.
Sada počnite podlijevati s pripremljenim temeljcem.
Kad temeljac ishlapi dodajte malo novog te miješajte i dalje. Za 15-ak minuta riža bi trebala biti kuhana. Začinite sa soli i paprom.
Na kraju dodajte ABC vlasac te naribani tvrdi sir, umiješajte kako bi se sve povezalo te poslužite odmah.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.