120 g maslaca sobne temperature
90 g šećera
1 jaje L veličine
450 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
7 g soli (jedna žličica)
220 g mlakog mlijeka
60 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 žlice cimeta
70 g maslaca sobne temperature
150 g sirnog namaza
115 g šećera u prahu
1 – 2 žlice mlijeka
U posudu (možete koristiti mjernu posudu) stavite vrećicu suhog kvasca, 60 g brašna i 100 ml mlakog mlijeka. Sve pomiješajte kako ne bi bilo suhih dijelova te pokrijte i ostavite 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao.
U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvasac, dodajte prethodno razmućeno jaje, preostalo mlijeko, brašno, šećer i sol pa nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto.
Kada se smjesa povezala dodajte maslac iz nekoliko puta. Kad se maslac poveže s tijestom dodajte drugi komadić i tako dok ne dodate cijeli maslac.
Tijesto izradite dok ne bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (1 – 1,5 h).
Šećer i cimet pomiješajte i ostavite po strani.
Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se “ispuhalo”. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm. Tijesto bi vam trebalo biti visoko oko 1,5 cm.
Tijesto premažite maslacem sobne temperature te pospite mješavinom šećera i cimeta.
Tijesto zarolajte tako da rolate širu stranu. Nemojte prejako pritiskati tijesto.
Nožem izrežite cimet rolice na debljinu od 3 – 3,5 centimetra.
Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje te posložite cimet rolice.
Prozirnom folijom prekrijte lim za pečenje s posloženim cimet rolicama.
Ostavite na toplom 45 min kako bi dodatno narasle. Ako želite, cimet rolice možete spremiti u hladnjak i držati ih do 3 dana. U tom slučaju ih izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Cimet rolice pecite 17-23 minute, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju. Ohladite ih 10-ak minuta pa ih premažite premazom od ABC sirnog namaza.
U posudi pomiješajte maslac i šećer u prahu koristeći se pjenjačom ili mikserom. Dodajte sirni namaz pa ponovo povežite kremu.
Na kraju dodajte mlijeko, prvu jednu žlicu pa po potrebi i drugu.
Krema je odmah spremna za korištenje.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.