Cheesecake s jabukom je pravo osvježenje u kišnim jesenskim danima. S crumble mrvicama na vrhu, najkremastijom kremom od sirnog namaza i hrskavom podlogom, idealan je za sve prigode.
300 g digestive keksa
150 g maslaca, otopljen
Pola žličice cimeta, po želji
600 g ABC classic sirnog namaza
150 g šećera
1 žlica gustina
120 g kiselog vrhnja
3 jaja L veličine
Prstohvat soli
3 jabuke
2 žlice šećera
cimet
65 g glatko brašno
100 g svijetlo smeđeg šećera
100 g zobene pahuljice
60 g maslaca, otopljen
1 žličica cimeta
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, kalup potom namastite. Pripremite i posudu za pečenje koja je šira od kalupa. U nju ćete postaviti kalup s pripremljenim cheesecakeom te je napuniti vrelom vodom kako bi se cheese pekao u kupelji.
Kekse sameljite u sjeckalici ili ručno (postavite ih vrećicu za zamrzavanje, zatvorite vrećicu pa valjkom, rukama ili dnom čaše zdrobite kekse).
Mljevene kekse prebacite u čistu posudu.
Na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Rastopljeni maslac dodajte mljevenim keksima pa sve povežite špatulom.
Smjesu prebacite u pripremljen kalup, utisnite prstima, pazite da ste kekse utisnuli i uz rub kalupa.
Kalup s keksima stavite u pećnicu na 7-10 minuta, kalup potom izvadite iz pećnice, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.
Jabuke ogulite i izrežite na sitne kockice. Dodajte im šećer i cimet te sve pomiješajte. Stavite po strani.
Ugrijte vodu do vrenja, ona će vam trebati za vodenu kupelj. Oko 1 do 1,5 l vode bi trebala biti dovoljna.
U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite sirni namaz te ga nastavkom za kreme ili spiralnim nastavcima na klasičnom mikseru izradite. Dodajte mu šećer pa nastavite miksati. Sada dodajte jaja, gustin, i prstohvat soli. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje.
Pripremljen nadjev prelijte preko podloge od keksa.
Preko nadjeva postavite jabuke, pazite da stavljate samo jabuke bez tekućine koju su ispustile.
Za crumble sve sastojke izmiješajte u blenderu kako bi postigli mrvičastu smjesu.
Crumble postavite preko jabuka.
Kalup postavite u praznu posudu pa ih stavite u pećnicu. Sada ulijte vrelu vodu u padelu tako da voda prekrije polovinu posude.
Cheesecake pecite 45 minuta na 150 stupnjeva, ugasite pećnicu pa ga ostavite još 20 minuta u ugašenoj pećnici.
Cheesecake ohladite u kalupu, potom ga izvadite na pladanj za posluživanje.
Po želji cheesecake poslužite uz karamel.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.