Jedan od najpoznatijih slatkih kruhova, odn osno kolača je banana bread. Ovaj jednostavan i sočan kolač idealan je izbor za doručak ili užinu. Naš banana bread ima nadjev od sirnog namaza te je ovako još ukusniji i sočniji.
200 g glatkog brašna
2 žičice praška za pecivo (10 g)
Prstohvat soli
1 žličica cimeta
2 banane srednje veličine, zrelije
125 g maslaca, otopljen
150 g muscovado šećera (svijetli)
2 jaja L veličine
120 g kiselog vrhnja ili grčki jogurt
80 g sitno nasjeckanih oraha ili komadića čokolade ili suhog voća
200 g ABC sirnog namaza
1 jaje L veličine
120 g kiselog vrhnja
50 g šećera u prahu
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 27 x 11 cm. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje.
Maslac rastopite na srednje jakoj vatri te ga pustite da se malo prohladi.
U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.
U drugoj posudi vilicom zgnječite banane, dodajte im rastopljen maslac pa promiješate da se sve poveže (mikserom ili pjenjačom).
Sada dodajte šećer, jaja te kiselo vrhnje ili grčki jogurt. Povežite kratko sastojke (mikserom ili pjenjačom).
Dodajte brašno, ponovo izradite kratko špatulom ili mikserom. Sada umiješajte sjeckane orahe ili dodatak koji želite (komadiće čokolade, suhog voća itd.)
2/3 smjese prebacite u pripremljen kalup pa poravnajte površinu.
Za nadjev sve sastojke smiksajte. Neka vam budu sobne temperature.
Sada nadjev stavite preko smjese pa na nadjev stavite ostatak smjese za banana bread.
Banana bread pecite 45- 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Ostavite u kalupu 15-ak minuta te potom prebacite na rešetku za hlađenje.
Poslužite ohlađen.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.