Cheesecake i baklava spojeni u predivnu tortu kojoj neće odoljeti ni najveći sladokusci. Nježna krema od sirnog namaza, kore od savijača natopljene u sirupu i orašasti plodovi idealna su kombinacija.
6 gotovih kora za savijače
125 g očišćenih pistacija ( oko 300 g s ljuskama), slani
125 g oraha
400 g sirnog namaza po želji
200 g šećera
35 g gustina
3 jaja L veličine
150 g milerama ili kiselog vrhnja
150 g šećera
150 g vode
70 g meda
100 g maslaca, otopljen
50 g krupno sjeckanih pistacija
20 g sušenih jestivih latica ruže, po želji
Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 24 cm.
Maslac rastopite i stavite po strani da se prohladi.
Pistacije i orahe grubo usitnite, neka vam ostanu krupniji komadi. Stavite po strani.
Maslacem premažite kalup pa stavite prvu koru.
Sada prvu koru dobro premažite maslacem pa pospite usitnjenim orašastim plodovima na nju stavite drugu koru, premažite uljem te pospite orašastim plodovima pa tako sve dok ne dođete do zadnje kore.
U posudu stavite sir,mileram, šećer, gustin i jaja pa pjenjačom sve pomiješajte.
Prelijte je preko podloge od pistacija i oraha. Pomoću kuhinjskih škara odrežite višak kora pazeći da vam ostanu do ruba kalupa.
Sada kalup malo podignite pa ga lagano ispustite na radnu podlogu, to ponovite nekoliko puta.
Baklava cheesecake pecite 55 – 60 minuta.
Za to vrijeme pripremite sirup tako da skuhate šećer, vodu i med.
Pečeni cheesecake prelijte sirupom te ostavite u kalupu da se ohladi.
Na kraju pospite usitnjenim pistacijama i sušenim laticama ruže.
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.