Torta od breskvi

Srednje zahtjevno

60 min + 120 min hlađenje

za 12 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

60 min + 120 min hlađenje

za 12 osoba

Torta od breskvi

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

BISKVIT

235 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo (2 žličice)
Prstohvat soli
215 g šećera
80 g maslaca, otopljen ili ulje
2 jaja (L veličina)
1 vrećica vanilin šećera
80 g kiselog vrhnja
195 ml mlijeka

KREMA

400 g sirnog namaza
115 g šećera u prahu
10 g mljevene želatine + 5 žlica hladne vode za namakanje
350 ml vrhnja za šlag
350 g svježih breskvi (možete koristiti i one iz kompota)

Nježni biskvit od vanilije i krema od sirnog namaza i breskvi je idealna ljetna poslastica. Ova torta nije preslatka, taman je osvježavajuća i pjenasta. Možete je raditi s voćem po izboru.

Priprema

BISKVIT

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva okrugla kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite te pobrašnite.

Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.

Odvojite tri posude. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.

Uzmite treću posudu u kojoj ćete sve sjediniti. Prvo stavite šećer, rastopljeni maslac ili ulje, jaja i aromu vanilije. Mikserom sve dobro izradite.

Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.

Sve povežite špatulom ili mikserom na laganoj brzini pa smjesu ravnomjerno podijelite u dva kalupa.

Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.

Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.

KREMA OD SIRNOG NAMAZA

Breskve ogulite od kože, odstranite im košticu te ih izrežite na manje komadiće. Nekoliko čitavih breskvi ostavite za dekoraciju.

Želatinu namočite u hladnoj vodi te je stavite po strani da nabubri.

Za to vrijeme vrhnja za šlag stucite u mekani šlag. Nemojte ga premiksati.

Zasebno mikserom izradite sirni namaz sobne temperature i šećer u prahu te špatulom umiješajte šlag.

Na pari ili u mikrovalnoj otopite nabubrenu želatinu. Otopljenu želatinu dodajte smjesi sa sirnim namazom.

Odvojite polovicu kreme kojom ćete premazati tortu.

U preostalu kremu špatulom umiješajte komadiće marelica.

Krema je odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE

Na stalak za torte postavite prvi biskvit koji ste prethodno poravnali nazubljenim nožem.

Postavite kremu te na nju lagano postavite i drugi biskvit, nemojte pritiskati biskvit već ga samo prislonite na kremu.

Tortu obložite preostalom kremom te ukrasite polovicama breskvi.

Ohladite dva sata ili preko noći.

Vrh stranice