Torta medenjak

Zahtjevno

90 min + 180 min hlađenje tijesta + 60 min puslice

za 8 osoba

Piše: Nina Mrvica

Zahtjevno

90 min + 180 min hlađenje tijesta + 60 min puslice

za 8 osoba

Torta medenjak

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

BISKVIT

175 g maslaca, sobne temperature
115 g šećera
85 g smeđeg šećera
3 jaja L veličine
3 žlice meda
50 ml ulja
300 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
3 žličice začina za medenjake
175 g mlijeka

KREMA OD SIRNOG NAMAZA

500 g ABC sirnog namaza
250 g maslaca
180 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

ČOKOLADNA GLAZURA (GANACHE)

100 g čokolade za kuhanje
100 g vrhnja za šlag

GINGERBREAD KEKSIĆI

150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaja L veličine
130 g meda
1 žličice ekstrakta vanilije
400 g glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1,5 žličica začina za medenjake

MERINGA PUSLICE

1 bjelanjak
50 g šećera
50 g šećera u prahu

Priprema

BISKVIT

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri okrugla kalupa promjera 18 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.

Maslac i obje vrste šećera mikserom izradite u kremastu smjesu. Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Tek kada se dodano jaje potpuno sjedini sa smjesom dodajte sljedeće.

Sada dodajte med i sve kratko izmiksajte.

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo te začine za medenjake.

Dodajte pola količine brašna smjesi s maslacem, šećerom i jajima. Mikserom sve izradite, dodajte mlijeko pa povežite.

Sad dodajte preostalo brašno pa špatulom povežite smjesu.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.

Pecite 23 – 28  minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Ostavite u kalupu 10-ak minuta, pa ohladite na rešetki do kraja.

KREMA OD SIRNOG NAMAZA

Maslac sobne temperature i šećer u prahu izradite mikserom dok ne postignete kremastu strukturu.

Dodajte sirni namaz te mikserom izradite kremu. Na kraju umiješajte vaniliju.

Kremu možete odmah koristiti.

GANACHE

Čokoladu usitnite te stavite u posudu. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja te prelijte preko usitnjene čokolade.

Ostavite minutu te špatulom dobro sjedinite smjesu dok ne dobijete sjajnu glazuru.

Ganache možete odmah koristiti.

KEKSIĆI

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto te ga spremite u hladnjak na dva sata.

Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje pa utisnite oblike po želji.

Pecite na 180 stupnjeva oko 7 minuta, odnosno dok rubovi keksića lagano ne porumene.

Keksiće ohladite pa ih po želji ukrasite royal icingom (1 bjelanjak pjenjačom izradite da se zapjeni, dodajte 170 g šećera u prahu i malo limunovog soka te promiješajte).

Gotove keksiće postavite na tortu.

MERINGA PUSLICE

Upalite pećnicu na 120 stupnjeva, lim obložite papirom za pečenje.

Mikserom izradite bjelanjak dok se ne zapjeni, miksajući na laganoj brzini dodajite šećer žličicu po žličicu dok ne dodate sav šećer i ne dobijete sjajni šaum.

Meringu stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (ja sam koristila Kaiser 45-9, 16 mm) te istisnite oblike na pripremljen lim.

Pecite sat vremena pa ostavite u ugašenoj i odškrinutoj pećnici dok se ne ohlade.

SLAGANJE TORTE

Na stalak za torte postavite prvi biskvit kojem se poravnali površinu nazubljenim nožem.

Na biskvit postavite trećinu kreme od sirnog namaza, pa drugi (poravnat) biskvit.

Na drugi biskvit postavite drugu trećinu kremu. Sada postavite zadnji (poravnat) biskvit pa cijelu tortu obložite preostalom kremom.

Tortu ohladite na pola sata u hladnjaku.

Prelijte gornji dio torte čokoladnim ganacheom te špatulom poravnajte površinu, dio će curiti po stranicama, ali to i želimo.

Ohladite u hladnjaku na pola sata ili dok se čokolada na stisne.

Tortu ukrasite puslicama i keksićima.

Vrh stranice