Torta ABC slova

Zahtjevno

60 min

za 9 osoba

Piše: Nina Mrvica

Zahtjevno

60 min

za 9 osoba

Torta ABC slova

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

KORE

1 jaje L veličine
150 g šećera
50 ml mlijeka
3 žlice meda
60 g svinjske masti ili maslaca
450 g glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone

KREMA

500 g sirnog namaza
250 g maslaca
180 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

DODATNO

Keksići i jesitve perlice za dekoraciju

Priprema

Od A4 papira izrežite slovo ili slova po želji. Količina je dovoljna za tri manja slova s dvije kore ili za jedno veliko slovo s tri kore. Dužina ABC slova je 20 cm.

Jaja i šećer izradite mikserom, dodajte mlijeko pa sve sjedinite. Sastojke prebacite u lonac i zagrijte na laganoj vatri. Odmah dodajte med i svinjsku mast uz stalno miješanje.

Brašnu dodajte sodu bikarbonu te promješajte.

Kada su se med i mast otopili, smjesi dodajte brašno promiješano sa sodom bikarbonom. Neka vam vatra bude lagana. Kuhačom miješajte tijesto u obliku kazaljke na satu radeći krugove od kraja prema sredini. Kada se tijesto povezalo i formiralo u kuglu maknite ga s vatre.

Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova.

Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje te ga okrenite naopako (kore pečete na poleđini).

Tijesto je potrebno izvaljati dok je toplo. Na papiru za pečenje tanko razvaljajte prvu koru (na 2 milimetra) te je pomoću šablone od papira izrežite. Maknite višak tijesta pa slovo zajedno s papirom prebacite na lim.

Pecite oko 7 minuta, odnosno dok vam kora lagano ne porumeni.

Isto ponovite s preostalim tijestom. Nek vam svako slovo ima dvije kore. Znači, trebaju vam dva slova A, dva slova B te dva slova C.

Kore pustite da se ohlade.

KREMA

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer u prahu. Dodajte ekstrakt vanilije i sirni namaz. Mikserom izradite kremu.

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom te istisnite kremu na prvu koru. Postavite drugu koru te ponovo istisnite kremu. Ukrasite keksićima i jestivim perlicama.

Vrh stranice