Topla torta od sira

Srednje zahtjevno

75 min + 30 min hlađenje

za 8 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

75 min + 30 min hlađenje

za 8 osoba

Topla torta od sira

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

TIJESTO

200 g brašna
100 g maslaca, hladan
50 g šećera u prahu
80 g mlijeka

NADJEV

500 g sirnog namaza, sobne temperature
3 jaja
150 g šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice kiselog vrhnja

Priprema

Za tijesto u posudu ili sjeckalicu stavite brašno i šećer u prahu. Dodajte hladni maslac iskidan na fetice. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu nalik pijesku. Ako koristite sjeckalicu tada nekoliko puta propulsirajte dok ne postignete mrvičastu strukturu.

Sada dodajte mlijeko te kratko izradite tijesto dok se ne poveže.

Tijesto prebacite u prozirnu foliju, oblikujte u disk te spremite u hladnjak na pola sata.

Pećnicu ugrijte na 195 stupnjeva, pripremite kalup za tortu promjera 20 cm.

Dno kalupa obložite papirom, a rubove lagano namastite.

Tijesto razvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine te postavite u kalup pazeći da obrubite i rubove kalupa. Višak odstranite nožem.

Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na 10 minuta. Dno probodite vilicom na nekoliko mjesto, postavite papir za pečenje te uspite zrnca za slijepo pečenje, rižu, žitarice i sl. Treba vam bilo što što će pritisnuti tijesto kako se ne bi napuhalo.

Pecite 20 minuta, potom izvadite papir sa zrncima, rižom ili žitaricama te nastavite peći tijesto jod 8 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Mikserom izradite sirni namaz i šećer u prahu, dodajte jaja, vaniliju i kiselo vrhnje. Sve dobro povežite.

Kad je tijesto pečeno izvadite ga, odmah ulijte nadjev, smanjite pećnicu na 160 stupnjeva te pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.

Izvadite, ostavite u kalupu 10-ak minuta te potom premjestite na stalak za torte.

Prohladite malo te tortu poslužite toplu ili hladnu.

Vrh stranice