Slane losos tortice

Srednje zahtjevno

60 min + 60 min hlađenje tijesta

za 6 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

60 min + 60 min hlađenje tijesta

za 6 osoba

Slane losos tortice

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

za 6 tortica promjera 9 cm
TIJESTO

175 g glatkog brašna
90 g maslaca (hladan, iskidan na listiće)
3 g soli
1 jaje M veličine
55 ml hladne vode

NADJEV

500 g ABC Fit sirnog namaza, sobne temperature
180 g kiselog vrhnja
2 jaja L veličine
200 g dimljenog lososa
2 inćuna, po želji
Korica limuna
Sol, papar, majčina dušica

DODATNO

Losos za dekoriranje
Svježe začinsko bilje za dekoriranje

Priprema

U posudu stavite brašno i sol. Dodajte maslac izrezan na komadiće (maslac vam treba biti hladan) pa ga vrhovima prstiju utrljajte sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku.

Sada dodajte razmućeno jaje i hladnu vodu pa zamijesite prhko tijesto.

Tijesto stavite između dva papira za pečenje pa ga razvaljajte na debljinu od  3 – 5 milimetara.

Ovako razvaljano tijesto (s papirima) stavite u hladnjak na sat vremena da se ohladi.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje, obložite ga papirom za pečenje.

Ohlađeno tijesto izrežite na krugove pomoću okruglih kalupa. Neka vam kalupi ostanu u tijestu. Probodite vilicom tijesto te pecite 15 minuta.

Dok se tijesto peče spremite nadjev.

Mikserom izradite sirni namaz (sobne temperature) i kiselo vrhnje. Dodajte jaje po jaje pa sve povežite. Losos i inćune usitnite pa ih dodajte smjesi. Začinite po želji.

Sada pećnicu smanjite na 150 stupnjeva. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu pazeći da vam ne prelazi kalupiće.

Pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.

Slane tortice ostavite u kalupima 10-ak minuta, potom ih pažljivo obrubite nožem i maknite kalupiće.

Poslužite tople ili hladne. Prije posluživanja tortice dekorirajte s komadićima lososa i začinskim biljem.

Vrh stranice