Slana peciva u obliku bundeva

Srednje zahtjevno

za 4 osobe

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

za 4 osobe

Slana peciva u obliku bundeva

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

ZA 14 BUNDEVICA

450 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
220 ml mlakog mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje L veličine
120 g maslaca
200 g ABC svježi krem sir Kulen

DODATNO

1 jaje za premazivanje
Klinčić za dekoraciju

Priprema

Ugrijte mlijeko da bude mlako. U posudu (ja koristim mjernu posudu) stavite kvasac, malo mlijeka, malo brašna i žlicu šećera. Promiješajte da nema suhih dijelova pa pokrijte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvas te mu dodajte prethodno razmućeno jaje.

Dodajte preostalo brašno, sol te preostalo mlako mlijeko. Nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto.

Maslac podijelite na nekoliko komadića. Kad se tijesto povezalo dodajte komadić maslaca, pričekajte da se spoji s ostatkom tijesta pa dodajte sljedeći.

Tijesto izrađujte dok ne postane glatko i sjajno, oko 8 – 10 minuta.

Sada tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 1 do 1,5 h.

Nakon što se udvostručilo, tijesto pritisnite šakom kako bi se ispuhao zrak te ga prebacite na radnu podlogu.

Pomoću rezača za tijesto ili noža izrežite 14 komada, svaki vam treba težiti oko 60 g.

Dlanom pritisnite svaki komad tijesta, na sredinu postavite jednu punu žličicu ABC kulena te oblikujte kuglu pazeći da nadjev ostane u sredini.

Kuhinjski konac postavite oko kuglice tijesta tako da radite oblik bundeve. Konac zavežite te višak konca izrežite.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Svaku bundevicu premažite razmućenim jajem.

Pecite oko 17 minuta.

Pečene bundeve ostavite da se malo prohlade te im potom skinite konac. Po želji na vrh bundeve zabodite klinčić.

Vrh stranice