Scones sa sjemenkama

Jednostavno

za 4 osobe

Piše: Nina Mrvica

Jednostavno

za 4 osobe

Scones sa sjemenkama

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

350 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
6 g soli (1 žličica)
115 g maslaca, hladan
115 g jogurta
100 ml mlijeka

DODATNO

100 g ABC svježi krem sir kulen
Jaje za premazivanje
Sjemenke sezama i lana
Krupna morska sol

Priprema

Scones su mekana peciva koja potječu iz Škotske, ali su svoje mjesto pronašli i u mnogim drugim zemljama poput Velike Britanije i Amerike.

Za ova peciva postoji mnogo različitih varijanti, od slatkih s voćem do slanih s raznim nadjevima. Mi smo se odlučili za slane scones punjene s ABC krem sirom od kulena te posute sjemenkama i krupnom soli.

Za njihovu izradu vam treba jedna posuda i gotovi su ta svega pola sata. Idealni su za druženja i kada vam dolaze gosti. Možete ih poslužiti kao snack ili kao večeru.

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.

U posudu stavite brašno, prašak za pecivo i soli. Sve promiješajte. Sada dodajte hladni maslac iskidan na tanke fete.

Vrhovima prstiju ili koristeći blender povežite sastojke. Ako radite ručno tada maslac utrljajte u brašno pomoću prstiju, ako koristite sjeckalicu tada propulsirajte nekoliko puta dok ne dobijete smjesu nalik pijesku.

Sada dodajte jogurt i mlijeko. Ako radite ručno tada kuhačom povežite sastojke, ako koristite sjeckalicu tada propulsirajte nekoliko puta dok vam se smjesa ne poveže. Tijesto vam treba izgledati rustikalno i pomalo grubo.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga podijelite na dva jednaka dijela (oko 330 g po komadu).

Prvi dio razvaljajte prstima ili pomoću valjka na promjer 18 cm i debljinu oko 0,5 cm. Premažite ABC svježim krem sirom s kulenom.

Sada prebacite drugu polovicu tijesta te je rukama ili valjkom lagano razvaljate preko prvog tijesta koje ste premazali ABC svježim krem sirom s kulenom. Rubove lagano utisnite kako se ne bi razdvajali tijekom pečenja.

Pomoću okruglog rezača za tijesto ili oštrog noža tijesto izrežite na 8 jednakih dijelova.

Scones posložite na pripremljen lim radeći maleni razmak između svakoga.

Scones premažite razmućenim jajem te pospite sjemenkama sezama i lana te krupnom morskom soli.

Scones pecite 17-20 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.

Vrh stranice