Samosa

Srednje zahtjevno

45 min + 60 min odmaranje tijesta

za 7 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

45 min + 60 min odmaranje tijesta

za 7 osoba

Samosa

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

ZA 14 SAMOSA
TIJESTO

250 g glatkog brašna ili maida brašna (indijsko brašno)
1 žličica sjemenki kima
½ žličice soli
25 ml ulja ( 5 žlica)
30 – 40 ml vode (6 – 8 žlica)

NADJEV

1 manja glavica luka
150 g mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
Sol, papar
100 g ABC chilli

DODATNO

Ulje za prženje

Priprema

TIJESTO

Brašnu dodajte sjemenke kima i sol. Sada dodajte i ulje te ga rukama utrljavajte kako bi postigli mrvičastu smjesu. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.

Vodu dodajte malo po malo povezujući tijesto. Meni je trebalo 7 žlica vode, ali uvijek upotrijebim između 6 i 8 žlica (ovisno o brašnu i temperaturi prostorije).

Tijesto zamijesite u glatku kuglu, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji 40 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Luk usitnite te ga na malo maslinovog ulja dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte meso, miješajte cijelo vrijeme dok vam se meso ne ispeče, odnosno dok ne poprimi smeđu boju. Posolite, popaprite te stavite po strani. Kad se meso prohladilo dodajte mu ABC chilli te sve promiješajte.

Kad je tijesto odmorilo podijelite ga na 7 jednakih dijelova, oko 50 g po svakom komadu.

Svaki komad razvaljajte u krug, neka vam tijesto bude tanko ( oko 2 milimetra).

Uzdužno prepolovite tijesto kako bi dobili 2 komada. Na svaki komad postavite po žličicu do dvije nadjeva. Rubove prođite s prstom koji ste navlažili u vodi. Presavinite rubove te ih prstima „zalijepite“.

U loncu s debljim dnom ugrijte ulje za prženje. Pazite da imate dovoljno ulja kako bi vam samose nesmetano plivale u ulju.

Samose pržite oko dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne porumene.

Izvadite ih prvo na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće, a potom ih poslužite tople.

Vrh stranice