Rolada panj

Srednje zahtjevno

60 min

za 12 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

60 min

za 12 osoba

Rolada panj

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

BISKVIT

6 jaja, odvojeno
150 g šećera (podijeljeno na 100 g i 50 g)
65 g glatkog brašna
35 g kakaa u prahu
Prstohvat soli

 

KREMA

500 g ABC sirnog namaza
250 g vrhnja za šlag
150 g šećera u prahu
3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine
Voda za namakanje želatine

 

ČOKOLADNA KREMA

300 g čokolade za kuhanje
300 ml vrhnja za šlag

Rolada panj tradicionalni je božićni kolač pripremljen u obliku rolade. Ovu roladu možete poslužiti i kao tortu i kao kolač. Ispunjena je nježnom kremom od sirnog namaza te ukrašena gljivama od bjelanjaka i češerima od čokoladnih pahuljica.

Priprema

BISKVIT

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 35 x 25 cm. Dno obložite papirom za pečenje pa namastite uljem u spreju.

Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Smjesi sada dodajte prosijano brašno i kakao pa sve kratko povežite.

Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.

Snijeg pomoću špatule umiješajte u smjesu sa žumanjcima.

Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je poravnajte.

Pecite 11 -13 minuta.

Pripremite čistu kuhinjsku krpu. Pospite je šećerom u prahu.

Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah zarolajte biskvit (rolate dužu stranu) i ostavite da se ohladi.

KREMA

Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj.

Sirni namaz i šećer u prahu izradite mikserom pa dodajte otopljenu želatinu.

Zasebno stucite vrhnje za šlag u mekani šlag pa ga špatulom umiješajte. Krema je odmah spremna za mazanje.

Biskvit lagano odmotajte. Premažite kremom i lagano zarolajte.

Sada odrežite dio biskvia (za dio debla), pa izrežite kosi dio te postavite uz biskvit.

Sve premažite čokoladnom kremom. Vilicom prođite po kolaču kako bi postigli oblik panja.

Ukrasite dekoracijom po želji.

Mi smo izradili gljive od meringe i češere od čokoladnih pahuljica.

Ohladite na dva sata ili preko noći.

 

 

Vrh stranice