New York style cheesecake

Jednostavno

50 min

za 6 osoba

Piše: Nina Mrvica

Jednostavno

50 min

za 6 osoba

New York style cheesecake

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

PODLOGA

300 g zobenih keksa
125 g maslaca, otopljen

KREMA

900 g ABC sirnog namaza, sobne temperature
280 g šećera
4 cijela jaja L veličine, sobne temperature
1 žumanjak, sobne temperature
50 g gustina (škrobno brašno)
2 žličice svježe cijeđenog limunovog soka
2 žličice ekstrakta vanilije
240 g kiselog vrhnja sobne temperature

Priprema

PODLOGA

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24- 26 centimetra. Dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.

Kekse sameljite te ih prebacite u posudu. Maslac rastopite pa ga dodajte keksima. Dobro promiješajte kako bi se sve povezalo. Smjesu potom prebacite u kalup.

Ravnomjerno je rasporedite po dnu te podlogu utisnite rukom o dno.

Kalup s podlogom stavite u pećnicu na 8- 10 minuta. Nakon što ste ispekli podlogu, pećnicu smanjite na 150 stupnjeva, a podlogu kalup stavite po strani dok izrađujete kremu.

KREMA

Sir izradite mikserom dok ne postane kremast. Dodajte mu šećer pa mikserom sjedinite smjesu. U zasebnoj posudi pjenjačom izmiješajte jaja, žumanjak, ekstrakt vanilije, sok limuna i gustin pa ih dodajte smjesi sirnog namaza i šećera.

Miksajte na laganoj brzini sve dok se sve ne sjedini.

Na kraju umiješajte kiselo vrhnje. Dobivenu smjesu prelijte preko podloge.

Cheesecake je najkremastiji ako ga pečete u pećnici dok je kalup uronjen u vrelu vodu (vodena kupelj).

Za vodenu kupelj ugrijte oko 1,5 litru vode do vrenja.

Uzmite duboki lim (dovoljno velik da kalup s cheesecakeom stane u njega) te u njega postavite kalup s pripremljenim cheesecakeom. Sve zajedno stavite u pećnicu pa potom oprezno ulijte vrelu vodu do polovice lima pazeći da voda ne kapne po cheesecakeu.

Cheesecake pecite na 150 stupnjeva oko 40 minuta.

Cheesecake ostavite još sat vremena u ugašenoj pećnici s odškrinutim vratima.

Cheesecake izvadite iz vodene kupelji te ga ohladite na sobnoj temperaturi a potom ga prebacite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Ohlađeni cheesecake izvadite iz kalupa i postavite na pladanj za posluživanje.

Vrh stranice