Ledeni vjetar

Srednje zahtjevno

90 minuta

za 6 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

90 minuta

za 6 osoba

Ledeni vjetar

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

KORA

7 bjelanjaka jaja L veličine
Prstohvat soli
230 g šećera
1 žličica jabučnog octa

KREMA

500 g ABC sirnog namaza, sobne temperature
500 ml vrhnja za šlag, hladno
125 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

DODATNO

2 banane srednje veličine
4,5 kivija srednje veličine
100 g malina
50 g ribizla

Ovaj klasik je poprimio novo ruho te smo ga pripremili s kremom od sirnog namaza. Ledeni vjetar je kolač koji osvaja svojom prozračnošću i svježim voćem. Mi smo koristili banane, kivi i maline, a vi možete staviti bilo koje voće po želji. Ananas, mango ili pak kupine.

Priprema

KORA

Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje okvirnih dimenzija 30 x 40 cm.

Postavite papir za pečenje na dno lima.

Bjelanjke s prstohvatom soli tucite mikserom, kad se zapjene dodajte trećinu šećera te miksajte minutu, zatim dodajte drugu trećinu šećera te miksajte još minutu do dvije na najvećoj brzini. Dodajte i preostali šećer pa nastavite miksati dok se šećer ne otopi i ne osjećate ga pod prstima, oko minuta do dvije. Na kraju umiješajte žličicu octa.

Tučene bjelanjke prebacite na pripremljen lim te poravnajte površinu.

Pecite 60 minuta, odnosno dok vam površina lagano ne porumeni.

Koru ostavite da se ohladi u limu pa je potom izvadite s papirom s pečenje.

KREMA

Vrhnje za šlag stucite u mekani šlag. Posebno mikserom izradite sirni namaz i šećer u prahu.

Dodajte tučeno vrhnje te ekstrakt vanilije. Kremu sjedinite špatulom ili kratko mikserom.

Krema je odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE

Pripremite pladanj za slaganje.

Koru oštrim nožem podijelite na tri jednaka dijela. Režete je uzdužno.

Prvu koru postavite na pripremljen pladanj. Postavite kremu te posložite banane izrezane na fete debljine 5 milimetara.

Sada prekrijte drugom korom pa postavite kremu te na kremu očišćen i izrezan kivi na fete debljine do 5 milimetara.

Na kraju postavite i treću koru, obložite je kremom te postavite maline i ribizle.

Po želji cijeli kolač možete obložiti šlagom.

Spremite u hladnjak na dva sata ili najbolje preko noći.

Vrh stranice