Kolač s dvije vrste čokolade

Srednje zahtjevno

60 min + 60 min hlađenje tijesta

za 6 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

60 min + 60 min hlađenje tijesta

za 6 osoba

Kolač s dvije vrste čokolade

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

PODLOGA

250 g glatkog brašna
130 g maslaca, hladan
1 jaje, L veličine
75 g šećera u prahu

KREMA

500 g ABC sirnog namaza, sobne temperature
120 g šećera
4 jaja L veličine
80 g čokolade za kuhanje
15 g kakaa u prahu
115 g bijele čokolade
250 g vrhnja za šlag

Priprema

PODLOGA

U posudu stavite brašno i šećer u prahu.

Maslac izrežite na manje komadiće te ga utrljajte prstima u brašno. Trebate dobiti smjesu nalik pijesku.

Sada dodajte razmućeno jaje te kratko sve povežite u tijesto.

Tijesto prebacite između dva papira za pečenje te ga razvaljajte na debljinu od oko 3-5 mm. Tijesto spremite u hladnjak na sat vremena.

Nakon što je odmorilo, tijesto postavite u kalup okvirnih dimenzija 25 x 25 cm te ga vilicom ravnomjerno probodite.

KREMA

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.

Na pari odvojeno otopite tamnu i bijelu čokoladu te ostavite po strani da se prohladi.

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite sirni namaz i šećer. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.

Smjesu podijelite na dva dijela. U prvi dio dodajte prosijani kakao u prahu i rastopljenu tamnu čokoladu. Povežite smjesu.

U drugi dio dodajte rastopljenu i prohlađenu bijelu čokoladu.

Vrhnje za šlag stucite u šlag (nemojte ga pretući) te pola umiješajte u tamnu, a pola u bijelu smjesu koristeći se špatulom.

Na tijesto prvo postavite tamnu kremu te je špatulom poravnajte, sada postavite svjetlu kremu te i nju poravnajte pazeći da se ne pomiješaju dvije kreme.

Kolač pecite 40 – 45 minuta, odnosno dok vam površina lagano ne potamni a kolač na površini djeluje čvrsto.

Kolač ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi te ga potom prebacite u hladnjak i ohladite najmanje 3 sata ili preko noći.

Ohlađeni kolač izrežite na željene oblike te poslužite uz kavu ili čaj.

Vrh stranice