Hot cross bunsi

Srednje zahtjevno

50 min + 2h i 45 min dizanje i odmaranje tijesta

za 6 osoba

Piše: Nina Mrvica

Srednje zahtjevno

50 min + 2h i 45 min dizanje i odmaranje tijesta

za 6 osoba

Hot cross bunsi

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

250 ml mlijeka
450 g glatkog brašna
70 g šećera
10 g suhog kvasca
65 g maslaca sobne temperature
1 jaje L veličine
115 g grožđica
Korica jedne naranče
Korica jednog limuna
1 žličica cimeta

DODATNO

Nekoliko žlica marmelade od marelica za premazivanje
200 g ABC sirnog namaza
150 g maslaca, sobne temperature
115 g šećera u prahu

Priprema

IZRADA TIJESTA

U posudu stavite mlako mlijeko, suhi kvasac te šećer. Pokrijte te ostavite 10-ak minuta da se kvas aktivira.

Uzdigli kvas stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte  jaje, maslac i začine. Promiješajte smjesu.

Sada dodajte brašno pa nastavkom za tijesto povežite sve sastojke kako bi bili kompaktni. Dodajte grožđice pa izradite tijesto. Za ovo će vam trebati 10 minuta. Tijesto se treba odvajati od posude i biti sjajno i glatko.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu i ostavite da se udvostruči, oko 1,5 – 2 h .

Nakon što se udvostručilo, tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj radnoj podlozi. Sada tijesto podijelite ga na 12 jednakih dijelova.

Svaki komad oblikujte u kuglu. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.

Kuglice tijesta posložite radeći razmak između svake. Kada ste sve posložili kalup prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite po strani 45 min.

Za to vrijeme pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Lim za pečenje s hot cross bunsima pecite 17-23 minute, odnosno dok lijepo ne porumene.

Dok se hot cross bunsi peku ugrijte marmeladu te topla peciva premažite zagrijanom marmeladom. Ostavite malo da se prohlade pa ih ukrasite znakom + .

KREMA

Za + preko hot cross bunsa mikserom izradite sirni namaz, maslac i šećer, stavite u slastičarsku vrećicu s malim otvorom (nekoliko milimetara) te napravite + preko svakog peciva.

Poslužite topla.

Vrh stranice