Crostata s ABC sirom i voćem

Zahtjevno

60 min

za 6 osoba

Zahtjevno

60 min

za 6 osoba

Crostata s ABC sirom i voćem

Sastojci

Tijesto

150 g brašna
40 g sitnijeg kokosovog brašna
Prstohvat soli
60 g šećera u prahu
1 žumanjak
125 g maslaca

Nadjev

3 listića želatine
350 g ABC svježeg krem sira
50 g kiselog vrhnja
Sok i korica od pola limuna
60 g šećera u prahu
2 žličice mlijeka
500 g miješanog bobičastog voća
1 breskva nektarina
Metvica ili matičnjak

Priprema

TIJESTO

Za tijesto staviti brašno, kokos, sol i šećer u prahu u jednu veću zdjelu. Promiješati. U sredini napraviti rupicu, u koju ćemo staviti žumanjak. Hladan maslac narežemo na kockice, te dodamo u zdjelu. Rukama sve povežemo i brzo zamijesimo prhko, kompaktno tijesto. Omotati prozirnom folijom i držati u hladnjaku oko 30 minuta.

Pećnicu ugrijati na 175°C. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi (bilo bi super ako imate silikonsku podlogu na kojoj Vam je lakše valjati), na veličinu malo veću od kalupa za crostatu (pitu) promjera 26 cm. Pazite da Vam se tijesto ne zalijepi.

Kalup namastiti i posuti brašnom, te pažljivo, pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto u kalup. Utisnite rubove te nožem odrežite višak tijesta. Tijesto izbockajte vilicom, te preko njega stavite papir za pečenje i suhe grahorice koje će spriječiti da se tijesto digne.

Stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 10 minuta, zatim izvadite, maknite grahorice i vratite tijesto u pećnicu da se ispeče do kraja, još oko 10 minuta. Ohladite.

NADJEV

Za nadjev, namočite listiće želatine u hladnoj vodi. Izmiksajte ABC krem sir, kiselo vrhnje, sok i koricu limuna, šećer u prahu i mlijeko. Ocijeđenu želatinu kratko otopite na najlaganijoj vatri s ½ žlice vode, miješajući da ne zagori.

Miješajući pjenjačom, dodajte želatinu u kremu od ABC sira. Probajte da li vam je krema dovoljno slatka te po potrebi dodajte još malo šećera u prahu. Kremu razmažite po ohlađenoj podlozi od prhkog tijesta te stavite u hladnjak na oko sat vremena.

Voće operite i narežite na kriškice. Na gotovo stisnutu kremu posložite svo voće, te ukrasite metvicom ili matičnjakom.

Vratite u hladnjak na još 2 sata da se sve dobro ohladi i stisne, pa poslužite.

Uživajte 🙂

Vrh stranice