Bao bunsi

Zahtjevno

90 min + 180 min sporo pečenje

za 6 osoba

Piše: Nina Mrvica

Zahtjevno

90 min + 180 min sporo pečenje

za 6 osoba

Bao bunsi

Piše: Nina Mrvica

Sastojci

BAO BUNS (16 -18 kom)

500 g glatkog brašna
2 žličice šećera
1,5 žličica suhog kvasca
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 žlica rižinog octa
1 žlica suncokretovog ulja
200 ml mlake vode
50 ml mlijeka

PULLED PORK

1,5 kg svinjske lopatice u komadu
2 žličice smeđeg šećera
1 žlica meda
2 žličice mljevene dimljene paprike
1,5 žličica soli
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica mljevenog kumina
Papar, ulje
800 ml povrtnog temeljca

SALATA

300 g ljubičastog kupusa
Sol, papar
5 žlica ABC sirnog namaza
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica majoneze
1 žlica senfa
Malo limunovog soka

Priprema

BAO BUNS

Prvo aktivirajte kvas tako da mu dodate malo mlake vode i dvije žlice šećera. Nakon 5 minuta kvas bi trebao biti aktivan.

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sol pa sve promiješajte. Sada dodajte aktivirani kvas te preostale sastojke (ocat, ulje, mlijeko i mlaku vodu). Izradite tijesto, neka vam bude mekano i glatko.

Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže 1,5 do 2 sata, odnosno dok se ne udvostruči.

Za to vrijeme izrežite 16 – 18 kvadratića od papira za pečenje. Kvadratiće postavite u bambusov obruč za kuhanje na pari.

Na radnoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od 4 – 5 mm. Pomoću okrugle čaše promjera oko 6 cm režite krugove. Svaki krug premažite s malo ulja te preklopite. Pripremljen bao buns posložite na papir unutar bambusa pazeći da ne dira drvo (zalijepit će se). Radite razmak jer će narasti. Ostavite pola sata da tijesto odmori.

Zagrijte vodu u širokoj tavi ili loncu. Neka vam vatra bude srednje jaka.

Postavite kuhalo od bambusa te bao bunse parite 10 minuta.

Izvadite ih pomoću papirića na koje ste ih postavili. Čim se malo prohlade nadjenite ih pripremljenim pulled porkom, salatom i umakom.

PULLED PORK

U posudu pomiješajte smeđi šećer, dimljenu papriku, sol, češnjak, kumin, med i papar te mješavinu začina utrljajte u meso. Meso odložite u hladnjak na dva sata il preko noći. Pokrijte ga prozirnom folijom.

Pećnicu upalite na 150 stupnjeva.

Pripremite duboku posudu za pečenje s poklopcem koji može ići u pećnicu. Stavite malo ulja na dno posude te ga ugrijte na vatri. Dodajte lopaticu i prepržite je sa svih strana. Sada ulijte temeljac, poklopite posudu i stavite u pećnicu. Pecite oko 3 sata, otklopite i nastavite peći još pola sata. Kad vam se površina mesa lagano razdvaja pod vilicom tada je meso gotovo.

Izvadite meso iz posude te ha pomoću dvije vilice vucite ( pullajte) dok ne dobijete niti od mesa.

SALATA

Ljubičasti kupus naribajte na sitne trakice, posolite i popaprite. Pomiješajte ABC sirni namaz, kiselo vrhnje, majonezu, senf i limunov sol pa pola umaka dodajte kupusu i dobro promiješajte.

SLAGANJE

U svaki bao buns stavite žlicu pulled porka, žlicu salate te malo umaka s ABC sirnim namazom.

 

Vrh stranice